Nieuwjaarsnieuwtje!

Lieve vrienden, lieve mensen 

Hier zijn we met onze allerbeste wensen 

We wensen jullie 366 keer geluk 

Dan kan het jaar niet meer stuk! 

Zijn jullie al naar de activiteit van 19 januari aan het aftellen? 

Daarnaast hebben we ook enkele leuke nieuwtjes te vertellen! 

We gaan de (leeftijds)drempel verlagen 

Ken jij iemand die ook de jokristap wil wagen? 

Want vanaf nu: ben je 10 jaar of meer? 

Dan ben je welkom in onze jokri, keer op keer! 

Verder: duid zeker in jullie agenda aan 

Op 13 april willen we samen op stap gaan. 

We gaan voor de splash, achtbaan of het vliegend tapijt… 

Zorg dus maar allemaal dat ge er ook bij zijt! 

Hopelijk tot 19 januari in ons jokri-lokaal 

Daar genieten we met chips en popcorn van een mooi (Up) verhaal  

Nu zijn we helemaal klaar 

Behalve:  leiding jokri Aalter wenst jullie een gelukkig nieuwjaar!

Zei daar iemand OD?

Van 30 juni tot 6 juli gaat Jokri op Kamp! Samen met jongeren uit heel Bisdom Gent trekken we naar Gent om er de leukste week van het jaar te beleven. Dit knotsgekke kamp zijn de Ontmoetingsdagen (of kortweg OD).

De sfeer opsnuiven? Ontdek ons promofilmpje op Youtube: https://youtu.be/c6LjU1AjlW4?si=3ukPZLoCCjY9YHZd

Meer info: https://www.kerknet.be/ijd/evenement/ontmoetingsdagen-op-kamp-met-ijd-gent

Jokri Aalter op de Wereldjongerendagen

Ben jij ook benieuwd naar de zotte verhalen van Emmelien en Kyrill in Lissabon? Lees hieronder hun hele verhaal.

Jokri Aalter is gelanceerd

Enkele weken terug vlogen we er opnieuw in! Jokri Aalter kwam op vrijdagavond 15 september voor de eerste maal dit werkjaar samen. Na het eten van onze traditionele boterkoeken genoten we van de zomerse temperaturen in de tuin van onze nieuwe pastoor Patrick. Deze keer leerden we via allerlei spelen elkaar vertrouwen en kwamen we allerlei wist-je-datjes te weten over Patrick. Daarnaast maakten we ook tijd om samen te spreken over vergeven en wat het betekent om spijt te hebben.


Dit werkjaar staat alles in het thema van ruimtevaart. Wat dit allemaal inhoudt, konden we als leidingsploeg ontdekken op de lanceerdag georganiseerd door IJD Gent. Samen met de leiding van andere Jokri-groepen hoorden we meer over het jaarthema. We konden samen met de andere leiding brainstormen en van gedachten wisselen. Dit leverde ons opnieuw heel wat inspiratie op voor een schitterend Jokri-jaar!


Via onze horoscoop van oktober kom je al een klein beetje meer te weten wat op de planning staat. In ieder geval beloven we opnieuw een avond vol spel, plezier en samen stil worden. Jongeren vanaf 11 jaar zijn steeds welkom om eens mee te komen proeven van onze Jokri-sfeer.
Misschien tot 20 oktober?

We zijn er weer!

1 september lonkt alweer na een deugddoende zomervakantie. Dat wilt niet alleen zeggen 'terug naar school', maar gelukkig ook 'opnieuw jokri-tijd!'. 15 september zijn we er weer met onze allereerste jokri-activiteit. Hopelijk tot dan!

Wereldjongerendagen

Bedankt aan iedereen die afgelopen maanden een zakje snoep heeft gekocht. Dankzij jullie mochten we deel uitmaken van de Belgische delegatie op de Wereldjongerendagen in Lissabon. Samen met anderhalf miljoen andere jongeren vierden we er feest, gingen met elkaar in gesprek en deelden het geloof. Een adembenemende belevenis en een herinnering voor het leven. Wil je graag meer verhalen horen of wil je binnen vier jaar zelf meegaan naar Zuid-Korea, spreek ons dan zeker eens aan. 

Het is alweer mei ...

Wat vliegt de tijd! Vele leuke activiteiten verder blikken we al even terug... Maar het is nog niet gedaan! Ontmoetingsavonden in mei en juni, een niet te missen jokrikamp Ontmoetingsdagen 2023 - op kamp met IJD Gent én WJD Lissabon 2023!

Samen op weg

Veel succes voor alle vormelingen die hun weg zijn begonnen. 

Jullie zijn altijd welkom voor onze jokriactiviteiten.  Hopelijk tot dan!

Vormelingendag

Op zaterdagnamiddag 18 februari kwamen we met een enthousiast groepje vormelingen, catecheten en Jokri Aalter-leiding samen om een lokale vormelingennamiddag te beleven. We waren echter niet alleen, in talrijke parochies in bisdom Gent werd deze namiddag op hetzelfde moment gevierd.

 

En wat stond er op het programma? We startten met een kennismaking met Jokri Aalter waar spel en plezier voorop stonden. De vormelingen verzamelden Paulus' brieven door allerlei opdrachten uit te voeren: ze groeven in de aarde, lopen zich de longen uit het lijf en haalden hun verkoopskills naar boven. Na een koekje en een drankje werd het wat serieuzer en werd gepraat en nagedacht over "de Emmaüsgangers". Afsluiten deden we met een kort bezinningsmoment: "Voor wie steek jij in deze periode een lichtje aan?"

Kennismakingsactiviteit met alle jeugdbewegingen

Samen met alle jeugdbewegingen uit Aalter gaven we er een lap op op het 'Kinderdorp'!

 

 

Ook wij zijn klaar om er weer in te vliegen in onze eigen werking!

Tot 16 september!

OD

Wat een avontuur! Na 5 jaar sluit ik een eerste hoofdstuk van het OD-verhaal af. Van de tweedes tot de zesdes ging ik elk jaar weer met deze prachtige vriendengroep op kamp naar het zonnige Sint-Denijs-Westrem. We kuisten een hele kerk op, trokken op fluodropping, haalden een corona-editie in aan zee, wonnen de bonte avond en genoten we van de kampvuren. Daarbovenop maakte ik vrienden voor het leven.

 

De jaren als lid zitten er nu op, maar this is not the end. Ik hoop volgend jaar met evenveel enthousiasme terug te keren als leiding, want de eerste week van juli is in mijn agenda nu eenmaal tot het einde der tijden voorbehouden voor deze geweldige tijd.

 

- Kyrill

De eerste keer OD was dik OK! Ik maakte veel nieuwe vrienden en we hadden een heel hechte groep. Niet alleen de avonturen in groep waren leuk maar het samenzijn met alle groepen samen was minstens even leuk! Ik genoot echt van de activiteiten (en het heerlijke eten ). Enkele activiteiten die me bijblijven zijn bv: de waterspelletjes of vuilspel waar je elkaar mocht volkladden met heel smerige dingen, de doedag waar je met je leeftijdsgroep iets goed doet voor mens en planeet zoals vuilnis rapen. En het hoogtepunt van OD is de bonte avond waar alle groepen het opnemen tegen elkaar in een race vol leuke spelletjes. De frisdrankfuif is natuurlijk ook niet te vergeten!

OD is superleuk en ik ga volgend jaar zeker mee!

 

- Raquelle

Opvang Oekraïense kinderen

Op initiatief van Huis van het Kind Aalter werd een groepsmoment georganiseerd voor de Oekraïense gezinnen die in Aalter worden opgevangen. Voor de volwassenen is er de mogelijkheid tot ontmoeting en oefenkansen Nederlands, voor de kinderen  een leuk spelaanbod.

Enkele enthousiaste leiding van Jokri Aalter hielpen samen met andere jeugdbewegingen mee om gedurende 2 uurtjes met spelletjes als 1,2,3-piano, verstoppertje of een knutselmoment een glimlach op vele gezichtjes te toveren .

Twee dagen vol spel, plezier en bezinning in Affligem

's Morgens in de vroegte vertrokken we met de auto's netjes op een rij richting Affligem. Het beloofde een zalige tijd te worden. En dat werd het ook! Verkleed als dier kwamen wij aan bij de abdijboerderij om daar dit thema aan te houden tot het bitter eind. Er werd om eieren gestreden, werelden gecreëerd en harten geopereerd - of toch bijna. Tussendoor brachten we een bezoek aan de Affligemse abdij en ontmoetten we de sympathieke Dom Johannes. We werden enorm verwend door onze keukenploeg en afsluiten deden we met een maaltijd die toch altijd gezelligheid meebrengt: frietjes! We keerden terug huiswaarts met een gevuld dierenhartje. Merci aan iedereen die erbij was!

Jokri Aalter voelt zich welkom bij De Toevlucht

Dat er mensen zijn die het financieel niet altijd makkelijk hebben, dat wisten we. Dat er organisaties zijn die mensen in armoede helpen, dat wisten we ook. Maar hoe deze met elkaar in contact komen, wat de grootste drempels zijn, hoe warm al deze mensen zijn, noem maar op... dat konden we ter plaatse horen en voelen in het nieuwe lokaal van vzw De Toevlucht in Sint-Maria-Aalter via een tandemgesprek. 
Het was een leerrijke, confronterende maar vooral deugddoende, hartverwarmende avond!

Weekendje

Van 2 tot 3 april trekken wij er met z'n allen op uit met Jokri. Meer info kunnen we nog niet lossen, maar in het filmpje hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier.

Jokri online

Omdat de coronasituatie in ons land de voorbije weken terug erg ernstig was, konden wij ook met onze jeugdbeweging Jokri Aalter niet fysiek samenkomen.

Niet getreurd, we probeerden met de leidingsploeg op een andere manier toch fijne activiteiten coronaproof op poten te zetten. Want … als de leden niet samen kunnen komen, dan brengen de Jokrikerstman- en vrouw soelaas :). Op vrijdag 17 december kwamen zij bij iedereen langs voor een blitzbezoekje aan de deur met een verrassingspakket met wat lekkers en wat leuks. Later op de avond kwamen we samen online en kon iedereen zijn tips in het pakket goed gebruiken om het evangelie te ontcijferen. Ook een alternatieve vorm van Time’s Up bracht veel plezier en we sloten op een sfeervolle manier de avond af met een bezinning.

In januari konden we elkaar nog steeds niet live ontmoeten, maar was het toch fijn om op digitale wijze naast enkele leuke spelletjes ook ideeën en meningen uit te wisselen over stellingen.

We kijken er naar uit om op 18 februari – onder de regels van het protocol van het jeugdwerk – terug op een veilige manier een toffe jokriavond te beleven. We zullen onder andere op een speelse manier meer te weten komen over Amnesty International en hun actie(s) om mensen vrij te schrijven.


Vele jokrigroetjes

Warmste Week!

Een grote dank je wel aan alle mensen die kaartjes maakten, kochten, schonken ... Dankzij jullie kon Jokri Aalter wel zo'n €141 schenken aan Tejo, een organisatie die zich bezighoudt met de ondersteuning van jongeren.

Van harte merci dus!

 

Topdag!

Op 30 oktober trok een deel van onze groep naar Sint-Denijs-Westrem voor een dag vol spel en plezier georganiseerd door IJD. Het was fijn om op die manier ook contact te hebben met andere jokrigroepen. Zo'n 130 jongeren vanuit het hele bisdom Gent keken uit naar deze echte TOPdag! Het regenweer kreeg ons alvast niet klein ;). De Donbosconijnen en Saleslangen streden tegen elkaar om de titel van 'beste opvolger' van Giovanni Bosco en uiteindelijk kroonden de Donbosconijnen zich tot winnaar (waaronder wij die ons volledig smeten). Met een bezinning en een gezellige maaltijd werd deze fijne dag afgesloten.

25 jaren, dat is toch niet min hé

Op 24 oktober vierde Jokri Aalter feest. Deze jeugdbeweging van jonge christenen bestaat al 25 jaar! Dank voor iedereen die zich gedurende deze periode heeft ingezet voor Jokri Aalter! In het bijzonder werd tijdens de dankviering Marleen Broos figuurlijk in de bloemetjes gezet. Zij heeft al die jaren haar schouders gezet onder deze groep die nog steeds samenkomt rond de 4 pijlers: ontmoeting, persoonlijke groei, geloof en engagement. Tijdens de viering gaf zij ook de fakkel van hoofdleiding door aan Lieselot en Lien. Met een kleine fototentoonstelling en een receptie in P.C. Pax werden vreugdevolle herinneringen opgehaald.
Afsluiten doen we graag met het refrein van het feestlied dat we schreven voor Marleen:
“Vijfentwintig jaren, dat is toch niet min he.
Dank u, Marleen, voor die enorme inzet.
Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt:
samen naar Jokri, iedereen mag mee.
Elke 3e vrijdag, in ons Pax- lokaaltje,
telkens in een sfeer van vriendschap en geluk.
Dus wie je ook bent en waar je ook vandaan komt:
juich voor Marleen, zo is er echt maar één!”

Maak jouw eigen website met JouwWeb